RE_Palafrugell. SOS-Tenibilitat en el sector turístic

03/10/2023

Dins del cap de setmana del RE_Palafrugell, el divendres 20 d’octubre de 2023, de 9.30 a 14.30 h, l’Auditori del Castell de Cap Roig de Palafrugell acollirà la jornada professional SOS-Tenibilitat en el sector turístic.

Aquesta jornada consisteix en conferències i debat sobre diferents vessants de la sostenibilitat en l’àmbit de l’arquitectura, el medi ambient, el turisme i la gastronomia, organitzada per l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell i la Demarcació de Girona del COAC, sota la direcció de l’arquitecte Miquel Sitjà.

L’activitat està organitzada en quatre blocs que reflexionen sobre la transformació del sector turístic en un model més sostenible, posant especial èmfasi en la millora de la petjada ecològica dels edificis i els usos que s’hi desenvolupen. S’iniciarà amb un primer apartat dedicat als efectes del canvi climàtic, l’emergència hídrica i la descarbonització de l’hoteleria. Seguidament, es presentaran exemples de grans edificis del sector turístic que donen resposta a les demandes mediambientals i socials, com són els Albergs de la Fundació Esplai, al Baix Llobregat i l’Hotel Atzavara, a Santa Susanna. 

Al tercer apartat es parlarà sobre les normatives que promouen l'adopció de pràctiques més ecològiques i quins són els certificats de qualitat més adequats, un dels instruments per ajudar els edificis turístics a millorar la seva sostenibilitat. A l’últim apartat, la gastronomia com a punt d’unió entre el turisme i l’arquitectura, mostrarà tres projectes alimentaris d’èxit creats per tenir cura i gaudir del territori basats en la sostenibilitat.

Arquivolta Calella i Arquivolta Palafrugell

Com activitats paral·leles a la jornada, s’ha organitzat l’Arquivolta Calella de Palafrugell, el divendres 20 d’octubre, de 17.30 a 19.30 h, i l’Arquivolta Palafrugell, el dissabte 21 d’octubre, de 10.30 a 13 h. En la primera ruta arquitectònica es visitarà la Casa Castanera, obra de l’arquitecte Antoni Bonet Castellana, i la zona del Port Bo per conèixer els edificis declarats bé cultural d’interès nacional (BCINs) que s’hi ubiquen, així com antics tenyidors de xarxes utilitzats pels pescadors de Calella.

En la segona, s’entrarà a l’antiga casa de l’artista italià Tano Pisano, a la casa Joan Miquel Avellí, que acull la Fundació del pintor Modest Cuixart, i a l’antiga fàbrica Bertran - espai dels forns, on avui es troba l’Institut Català del Suro; tres espais emblemàtics de Palafrugell, vinculats a l’art i al passat industrial dins el món surer de la vila.

MÉS INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS AQUÍ

 

Amb la col·laboració de la