Presentació del llibre de la 50ª Cantada a la Biblioteca

23/10/2017

La sala polivalent de la biblioteca de Palafrugell va acollir el passat dia 20 d'octubre la presentació del llibre I com aquetes, mil! 50 anys de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell.  Amb aquesta presentació es va posar el punt final als actes del cinquantenari.

El llibre és el colofó dels actes de clausura del 50è aniversari de la Cantada, una efemèride que s’ha celebrat per tot arreu amb un munt de propostes i actuacions. Editat per l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP) i produït per Marcaprom Comunicació, és obra dels periodistes Lluís Poch i Enric Serra, que, en la presentació, van volger explicar què és i què representa aquest esdeveniment en el panorama de la cultura popular de Catalunya.

El llibre –el títol del qual prové de quan els antics cantaires volien dir que podien passar hores i hores cantant sense esgotar el repertori- és de gran format i aposta molt per la imatge gràfica. Dividit en nou capítols, comença amb un recorregut històric que es remunta als orígens de l’havanera i explica com i per què aquest gènere ha arribat a casa nostra, i a Calella de Palafrugell en particular. Tot seguit, relata la tasca de les diverses persones que, entre els anys quaranta i seixanta, es van esforçar a donar-li relleu i mantenir-la viva per a evitar que es perdés quan els antics cantaires anaven desapareixent; fins que la publicació del llibre Calella de Palafrugell i les havaneres, el 1966, va desencadenar la Cantada.

A partir d’aquí el llibre fa una crònica dels trets més rellevants de l’esdeveniment i ressenya els grups de cantaires que més han actuat a Calella en aquestes cinc dècades, fent una relació exhaustiva de les formacions que hi han passat i de totes les intervencions que hi han fet. Lluís Poch i Enric Serra també inclouen en el llibre els efectes que la Cantada ha tingut tant a Calella i a Palafrugell –amb l’aparició de bars i restaurants on es canten havaneres, tal i com es feia a les antigues tavernes- com arreu del país. Els autors expliquen com, a partir de l’èxit de la Cantada, les havaneres s’han fet imprescindibles a totes les activitats festives, des del litoral als darrers racons de l’interior i de muntanya, i ha esdevingut un gènere cabdal en la cultura popular de Catalunya que és objecte d’estudis, congressos i simposis.

Tot i la radiografia generalista d’aquest fenomen que el llibre abasta, Lluís Poch i Enric Serra tenen molt present que la centralitat l’ocupa la Cantada en sí, i s’hi endinsen per a explicar també com ha evolucionat en aquests 50 anys l’organització i la dimensió d’aquest esdeveniment que congrega milers de persones a Calella el primer dissabte de juliol. I per acabar, un capítol dedicat a explicar les llegendes i l’origen de les tres icones de la Cantada: la interpretació coral de les havaneres El meu avi i La bella Lola – amb la col·lectiva brandada de mocadors – i el cremat.

La presentació també va comptar, com no podia ser d’una altra manera,  asmb un recital d'havaneresinterpretades per la cantant la cantant Neus Mar.

El llibre commemorartiu del cinquantenari de la Cantada es pot comprar a un preu de 19,90€ i el podreu trobar a:

Oficina de Turisme Pineda Gelia de Palafrugell.

Papereria l'Esquitx.

Papereria Pilar.

Llibreria Mediterrània.

Papereria La Columna.

També en podreu trobar als supermercats Esclat Bon Preu de Palafrugell, Palamós, La Bisbal, Sta. Cristina d'Aro, Figueres, Lloret de Mar i Banyoles.

Amb la col·laboració de la