L’IPEP promou la formació professionalitzadora dels joves a Palafrugell per accedir al mercat de treball

14/01/2021

A través del programa “Som singulars”, 30 joves de la comarca participaran en un programa per afavorir la inserció laboral o el retorn al sistema educatiu. Palafrugell serà un dels municipis clau pel desenvolupament del projecte i acollirà un dels  2 grups  de formació professionalitzadora amb 15 joves.

Palafrugell, XX de gener de 2021.- L’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP) promou la formació dels joves a través del programa “Som singulars”. 

El programa “Som singulars” és un projecte subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Treball i Economia Social i el Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil, d’acord amb els Projectes Singulars de Garantia Juvenil.

El programa compta també amb la col•laboració dels ajuntaments de, a més de l’Ajuntament de Palafrugell. Està gestionat pel Consell comarcal del Baix Empordà amb la col•laboració de l’Ipep i d’altres administracions locals de la comarca (Ajuntaments de Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro, Torroella de Montgrí i la Bisbal d’Empordà). Amb aquesta participació, des de Palafrugell es dóna continuïtat al projecte Joves per l’Ocupació i al Suma’t, en el que ja s’ha col•laborat els darrers 10 anys amb bons resultats pel que fa a la inserció laboral dels joves. 

El programa SOM Singulars, actualment porta a terme la formació a mida que preveu el programa a les poblacions de Palafrugell i Torroella de Montgrí. Compta aquest any amb un total de 8 joves residents de Palafrugell que, al llarg d’aquesta setmana, assoleixen la meitat de la formació. Coincidint amb aquesta dada, han rebut la visita del vicepresident primer i conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà, Xavier Dilmé, i del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Palafrugell i regidor de l’IPEP, Joan Vigas.  

Els joves de Palafrugell tenen edats compreses entre els 16 i els 25 anys, la majoria amb poca o cap experiència laboral o que busquen millorar la seva ocupabilitat. El programa permet que es formin en l’àmbit de l’atenció al client amb una metodologia eminentment pràctica i amb possibilitats de realitzar pràctiques formatives en empreses de la zona, participar en activitats  socials, culturals i cíviques i fer visites en l’entorn productiu de la zona. A més, al llarg del programa, els joves treballen sobre les seves motivacions i interessos a nivell laboral i formatiu, el coneixement del mercat de treball i les ocupacions de la zona i milloren les seves competències per a la recerca de feina, a través del suport d’una tutora. 

La formació que es porta a terme a les instal•lacions de Can Genís, consta de quatre mòduls formatius que sumen 120 hores de durada i un mòdul transversal de sensibilització en igualtat i medi ambient de 10 hores, dels quals aquesta setmana finalitzaran els mòduls d’atenció al client i gestió de queixes, reclamacions i resolució de conflictes. El passat desembre, també van realitzar la part de formació transversal en sensibilització mediambiental, i van visitar la deixalleria de Palafrugell. Així doncs, fins el dimarts 2 de febrer, els estudiants realitzaran els mòduls de sensibilització en igualtat; habilitats comercials i tècniques de venda; i operacions de caixa en la venda.

Fins el moment, els nois i noies també han anat realitzant tutories individuals i grupals amb la tutora de referència, per tal de millorar la seva ocupabilitat i competències en la recerca de feina. Dels quinze joves que fan la formació a Palafrugell, 7 d’ells van participar en dos voluntariats de temàtica nadalenca. A més, el conjunt del grup va gaudir d’una sessió formativa en matèria de consum, queixes i reclamacions de la mà de Neus Aijón, la responsable tècnica de l’Oficina Comarcal de Consum. 

D’aquesta manera el/la jove podrà incidir en el seu futur professional i un cop acabat el programa tindrà la possibilitat d’incorporar-se al mercat laboral o retornar al sistema educatiu amb un projecte de futur més definit. 

Amb la col·laboració de la