El Racó de Pensar: Palafrugell Industrial.

17/10/2017

El Racó de Pensar és una secció amb la qual, des de l’IPEP, pretenem mirar-nos a nosaltres mateixos amb ulls crítics i incisius, fent un esforç per qüestionar, pas imprescindible per millorar, la nostra tasca diària com a gestors públics.

Aquest mes de novembre Palafrugell estrenarà una nova eina estratègica pel seu desenvolupament econòmic. Es tracta d’un nou lloc web dedicat als Sectors d’Activitat Econòmica, popularment coneguts com a polígons industrials. El nou web pretén ser una eina molt pràctica per tal de posar en contacte a empreses que busquin instal·lar-se a Palafrugell amb els propietaris de naus o terrenys per edificar que hi ha dins dels sis diferents polígons de la nostra zona industrial.

A la mateixa web, a més, es mostren els avantatges fiscals que Palafrugell ofereix a les noves empreses que vulguin començar o moure la seva activitat als sectors d’activitat econòmica palafrugellencs, així com un vídeo on es mostren les virtuts de viure i invertir en el nostre municipi.

Però més enllà de l’eina en sí, la bona notícia és que la nova web és la mostra que hi ha una aposta estratègica per rellançar el sector industrial. Per descomptat, aquesta eina anirà acompanyada d’altres mesures. Una de les primeres és la de fomentar la creació d’una associació d’empresaris industrials per tal de treballar conjuntament amb l’administració sobre aspectes bàsics per el desenvolupament dels polígons, de la mateixa manera que ja es fa, amb èxit, amb altres sectors econòmics importants de Palafrugell com pot ser el turístic. Des de l’administració creiem que aquesta és la millor manera de treballar; les empreses instal·lades en el polígon coneixen millor que nosaltres les necessitats i mancances del seu dia a dia. Noves i millors  senyalitzacions, tant per arribar com a dins els polígons industrials, millores en les infraestructures necessàries o pensar futurs sostenibles són decisions que es prenen millor col·lectivament. Aquesta nova associació hauria de ser una realitat l’any vinent i posar-se a treballar el més aviat possible. Com a poble, necessitem que el sector industrial esdevingui, de nou, un dels nostres motors econòmics.

Caldrà també fer un bon diagnòstic actual del nostre sector industrial. Però per tal que aquesta aposta sigui complerta, l’haurem de preparar mirant cap el futur. En el darrer Racó de Pensar parlàvem de l’aposta pel cicloturisme i reconeixíem que hi podríem haver pensat una mica abans. Un dels reptes de la  nova associació i nostra, com a administració, serà mirar d’avançar-nos a les noves tendències. Apostem per certs tipus d’indústria? Prioritzem els valors de responsabilitat social de les empreses? Som capaços d’imaginar com ens agradaria que fossin els polígons industrials palafrugellencs d’aquí a deu, quinze anys? Hem de posar-nos-hi. Perquè tot i que el turisme i els serveis associats és i continuarà sent el gran motor econòmic de la nostra vila, no seria prudent apostar pel monocultiu. Ara tenim, doncs, l’oportunitat de tornar a fer de Palafrugell un centre industrial important.

Amb la col·laboració de la