El Racó de Pensar: Ofertes de feina sense candidats.

12/05/2017

El Racó de Pensar és una secció amb la qual, des de l’IPEP, pretenem mirar-nos a nosaltres mateixos amb ulls crítics i incisius, fent un esforç per qüestionar, pas imprescindible per millorar, la nostra tasca diària com a gestors públics.

Deixeu-nos presumir: a l’IPEP tenim un molt bon servei d’ocupació. Compta amb l’avantatge de ser un servei local, amb contacte directe amb les empreses de proximitat i un servei d’atenció a l’usuari personalitzat i digne. Durant aquests anys de forta crisi econòmica, les professionals del SOMI han treballat a contracorrent per tenir sempre alguna oferta disponible, una esperança. Coneixen de prop el patiment de famílies senceres i la impotència de no poder arribar a sufocar-lo. 

Si mirem les notícies d’aquest mes, sembla que el pitjor de la crisi ha passat. O no ja el pitjor, sinó la crisi en sí. Perquè resulta que hi ha unes quantes ofertes de feina que no troben candidats. Però només s’ha de fer una ullada a les xifres per veure que hi ha molta gent buscant feina, encara. Hi ha quelcom que grinyola.  Què, doncs?

Repassem les ofertes destacades sense cobrir: socorristes, flequer, xofer, mariner, oficial d’estètica, monitors, caixeres; a l’hostaleria sempre hi ha vacants. Una ullada a les ofertes, però, ens dóna una primera pista. Totes les ofertes reclamen un cert nivell de formació. I totes les ofertes són estacionals.

Anem cap a una societat cada dia més reglamentada. Per a qualsevol activitat es demana una titulació formal. Agafem l’oferta de socorristes, per exemple: no fa massa només calia un curs ofert per la Creu Roja per poder exercir. Ara és requerit un cicle de grau mitjà, que s’imparteix a Banyoles: 1400 hores d’ensenyament formal. Això redueix considerablement la llista de candidats.

No es tracta de qüestionar la formació necessària per exercir qualsevol ofici, però sí adonar-nos dels pros i contres d’aquest model. Hi ha una evident descompensació entre el que es reclama i el tipus de feina temporal que s’ofereix. Les persones que poden invertir temps i recursos en formar-se, sempre que puguin escolliran una sortida laboral més estable que una d’estacional, tret característic de qualsevol municipi turístic com el nostre. I ofertes no els en falten, a la gent titulada; a la nostra vila ho veiem amb els cicles formatius relacionats amb la restauració: les persones que acaben els estudis no arriben a passar pel SOMI, no ho necessiten. Surten de l’institut amb tot d’ofertes per remenar.

Fins no fa massa, la nostra societat distingia entre les persones que estudiaven i les que treballaven; avui en dia, per treballar també s’ha d’estudiar. I hi ha gent que no pot, pels motius que siguin –econòmics, lingüístics, etc.-, estudiar. Què en fem de tota aquesta força de treball desaprofitada?

Recuperar la figura de l’Aprenent en els centres productius, amb els incentius necessaris per part de l’administració i un contracte de garanties que permeti a l’empresari fidelitzar d’alguna manera a la persona formada, o realitzar petites formacions abans del inici de la temporada, amb garantia oficial, focalitzades a desenvolupar una activitat concreta, podrien ser propostes per anar-hi pensant. Des de l’administració hauríem de tenir certa flexibilitat. Entendre que cada economia té les seves particularitats. Com la nostra, amb un component d’ocupació estacional molt elevat.

Amb la col·laboració de la