El Racó de Pensar: La feina del món laboral.

16/03/2018

El Racó de Pensar és una secció amb la qual, des de l’IPEP, pretenem mirar-nos a nosaltres mateixos amb ulls crítics i incisius, fent un esforç per qüestionar, pas imprescindible per millorar, la nostra tasca diària com a gestors públics.

Un dels puntals de l’IPEP sempre ha sigut l’ocupació i el que en podríem dir, en general, el món laboral. El SOMI, el servei d’ocupació municipal, n’és un exemple clar. Vist des de fora pot semblar que aquest assumpte no suposa molta complicació: uns busquen persones treballadores i altres busquen feina. Però el mercat laboral ha experimentat canvis molt profunds en els darrers anys i la crisi econòmica va suposar un trencament i un replantejament de moltes de les inèrcies i dinàmiques de l’etapa anterior on, en una població com la nostra i gràcies al pes del turisme i la construcció, l’atur tenia poca incidència.

Projectes com Palafrugell, competències i oportunitats laborals que s’inscriu dins el programa Singulars de la Diputació de Girona, i del qual en fem esment en aquest mateix butlletí, en són una bona mostra. La formació, en aquesta nova etapa, és imprescindible per poder accedir inclús a llocs de treball tradicionalment ocupats per gent amb un baix nivell formatiu. Aquest programa posa el focus precisament en la formació, i proposa noves fórmules per tal que les necessitats de les empreses s’adeqüin realment amb la formació que rep la persona treballadora en actiu o en busca de feina. El programa proposa formacions de curta durada i molt focalitzades a necessitats reals de les empreses. Per fer-ho possible, s’ha hagut de fer un treball de prospecció amb les empreses de la zona i amb els mateixos usuaris del SOMI per tal de detectar quines mancances formatives existeixen i quines podrien ser les millors eines per solucionar-ho, feina que ha fet el mateix personal del SOMI al llarg de mesos de treball.

Una altra pota del Palafrugell, competències i oportunitats laborals fou la celebració, el passat 7 de març, de la Jornada d’Oportunitats Laborals, que per segon any ha organitzat l’IPEP al teatre del Centre Fraternal. Les xifres parlen per sí soles: hi van participar un total de 39 empreses que oferiren 91 llocs de treball diferents i un total de 193 places vacants. Aconseguir aquestes exitoses xifres no és casualitat; al darrera hi ha moltes hores de feina de contactar amb empreses, seleccionar candidats, organització del mateix esdeveniment, etc. La nota negativa fou la no presentació de 55 persones seleccionades per passar alguna entrevista sense avisar i, fins i tot, la no presentació d’una empresa, que va deixar a tots els candidats prèviament seleccionats per passar l’entrevista a l’estacada. Ambdós casos mostren que no n’hi ha prou amb els esforços que es poden fer des de l’administració per tal de pal·liar un problema tan dramàtic com el de la desocupació, sinó que és responsabilitat personal i empresarial estar a l’alçada. L’administració pot ser -i ha de ser- objecte de moltes crítiques, però no té una vareta màgica amb la qual fer desaparèixer els problemes que, com a societat, tots enfrontem. Siguem-ne conscients.  

Amb la col·laboració de la