El Racó de pensar: Apostar pel cicloturisme.

29/09/2017

El Racó de Pensar és una secció amb la qual, des de l’IPEP, pretenem mirar-nos a nosaltres mateixos amb ulls crítics i incisius, fent un esforç per qüestionar, pas imprescindible per millorar, la nostra tasca diària com a gestors públics.

El cicloturisme compta cada vegada amb més adeptes. És una modalitat de viatge tranquil, sostenible, respectuós amb l’entorn i que permet conèixer a fons i de manera íntima el lloc visitat. A Palafrugell, el cicloturisme és una realitat cada dia més estesa que ens proporciona un turisme de qualitat, desestacionalitzat i que atrau a molts visitants d’arreu del món. El nostre municipi forma part d’importants rutes cicloturístiques com la transfronterera Pirinexus, que comparteix trams amb la xarxa europea Eurovelo, i el Baix Empordà compta amb una de les xarxes de cicloturisme més extenses i pioneres del país. L’èxit de les Vies Verdes a casa nostra és un exemple fefaent.

Amb tot, a Palafrugell anem tard. La realitat d’un mercat en expansió ens ha passat per davant i tot just ara comencem a arremangar-nos. Les infraestructures necessàries per a la pràctica segura del cicloturisme dins de Palafrugell i per connectar els nuclis costaners estan a les beceroles i molt allunyades de l’alta demanda de visitants que arriben a casa nostra per practicar aquesta modalitat de turisme. Ens ha mancat visió estratègica i planificació en aquest assumpte, doncs una bona aposta per aquest camp uns anys enrere ens hagués permès arribar a avui amb avantatge competitiu i atraure encara més visitants.

Ha arribat, doncs, l’hora de posar-se mans a la feina. Des de l’IPEP s’ha assenyalat com a prioritari el desenvolupament d’aquest model turístic, i el govern municipal ho veu amb bons ulls. Així doncs, s’estan començant a desenvolupar els estudis pertinents que han de desembocar en les millores necessàries a la nostra xarxa vial per tal que Palafrugell esdevingui una ciutat del tot amigable amb les bicicletes. El nostre model turístic ho agrairà, doncs tindrà un nou reclam per promocionar-se i atraure un nínxol de mercat creixent i de qualitat, també fora de temporada.

Però no només. Perquè una bona xarxa de carrils bici per l’interior de Palafrugell i que enllaci eficaçment i amb seguretat els diferents nuclis del municipi afavorirà un nou canvi de paradigma en la mobilitat local. En consonància amb els nous temps, segur que són molts els palafrugellencs i palafrugellenques que optaran per aquet model de transport sa i sostenible per fer els seus desplaçaments quotidians. Així doncs, en el cas del cicloturisme, la inversió necessària beneficiarà directament al conjunt de la població. Des del nostre punt de vista, doncs, es tracta d’una aposta segura que no s’hauria de demorar gens.

Amb la col·laboració de la