55a Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell

28/06/2022

Torna la tradicional Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell

 

  • La Cantada servirà d’homenatge als 95 anys acabats de fer de Josep Bastons, figura cabdal de l’havanera.
  • CaixaBank, ferma amb el seu compromís al territori, patrocinarà la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell, donant suport a una de les manifestacions culturals i populars més arrelades de les comarques gironines.
  • L’endemà de La Cantada, Andrea Motis actuarà en el mateix escenari dins el marc del Festival ÍTACA.

Enguany torna la tradicional Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell. Com sempre, serà el primer dissabte del mes de juliol, així el 2 de juliol al vespre es donarà el tret de sortida a la temporada d'estiu a la Costa Brava, gràcies a aquest esdeveniment de cultura tradicional. 

En aquesta 55a edició seran quatre grups que actuaran a l’escenari del Port Bo: Arjau, Neus Mar, Peix Fregit i Port Bo.

Un cop finalitza La Cantada, la festa i l’ambient mariner continuarà amb els “Concerts de prop” a alguns dels locals de Calella de Palafrugell.

Aquest any, el cartell ha estat una creació de la il•lustradora Hermínia Esteva, la qual ha intentat plasmar l’essència de l’havanera i dels seus orígens en la imatge gràfica d’aquesta 55a edició.

Cantada d'aniversaris, comiats entranyables i novetats interessants

Enguany se celebren els noranta-cinc anys d’en Josep Bastons i els quaranta-cinc d’una de les primeres i més emblemàtiques composicions, “Mariner de terra endins”. Com a figura decisiva en la renovació del repertori del món de l’havanera, la seva aportació ha enriquit d’una manera important el cançoner català del cant de taverna convertint-se, segurament, en el compositor més valorat i admirat, però també estimat per la seva senzillesa i bonhomia.

Bastons fundà el grup Peix fregit amb en Manel Iglesias i la Maria Cervera per participar a la cantada el 1974. De les hores ençà un reguitzell de bones cançons amb lletristes i amics com Jaume Pol Girbal, Anna Brunet, Josep Martí “Bepes”, Miquel Guiu, Josep Miquel Servià, Clara Sànchez-Castro i, sobretot, Narcisa Oliver, Carles Casanovas i Tòfol Mus, autors amb qui ha aconseguit la millor entesa i els grans èxits.

Sens cap mena de dubte una trajectòria que es fa mereixedora d’un reconeixement.

Calella de Palafrugell celebrarà el noranta-cinc, el quaranta-cinc i les més de cent cançons agraint-li la seva aportació i escoltant-ne algunes de les més significatives i conegudes. 

Per això es proposa una nit amb les veus de quatre grups de Palafrugell amb els qui sempre ha tingut una relació molt directa: Port bo, Arjau, Neus Mar i Peix Fregit.

El 2 de juliol es reconeixerà la tasca i la música de ”l’home de la guitarra“, amb el convenciment que ben aviat tindrem noves estrenes.  

Per altra banda, En el grup Port Bo, els palafrugellencs Xevi Jonama i Lluís Bofill agafaran el relleu d’en Mineu Ferrer – quaranta-dos anys al grup - i Carles Casanovas que entrà a formar part del grup el 1988 i que encara continuarà, com a mínim, un any més a la direcció musical.

Els orígens de La Cantada

La primera trobada de cantaires a la taverna de Cant Batlle es remunta a l’any 1966, quan Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot van coincidir a la presentació del llibre “Calella de Palafrugell i les havaneres”, el segon recull d’havaneres publicat a Catalunya. L’èxit de la trobada va animar al organitzadors a repetir l’acte l’any següent, amb una Cantada més formal a la platja d’en Calau, a Calella de Palafrugell. L’any 1969, l’Associació d’Amics de Calella, que en aquella primera època organitzava la Cantada, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on encara se celebra actualment.

Els grups de la Cantada de Calella de Palafrugell 2022

Port bo: Continuadors dels llegendaris cantaires de Calella iniciadors de la cantada el 1967. En un any de canvis importants, els palafrugellencs Xevi Jonama i Lluís Bofill agafen el relleu de, Mineu Ferrer – quaranta-dos anys al Port bo - i Carles Casanovas que entrà a formar part del grup el 1988 i que encara continuarà, un any més a la direcció musical. Casanovas és l’autor de la lletra de moltes composicions de Josep Bastons, segurament la més coneguda “Lola la tavernera”. El dia de La Cantada acompanyarà al grup a dalt l’escenari cantant un tema popular calellenc, “Gatzara”.

Arjau: Commemoren el 25 aniversari d’una trajectòria marcada per la qualitat interpretativa i musical. Amb una dedicació preferent al repertori de Josep Bastons la nit del 2 de juliol estrenaran, “Quan despunti l’alba” amb lletra de Tòfol Mus. El conegut cantaire i amic personal de Bastons, Xiqui Ramon, s’incorporarà al grup per participar en l’estrena.

Neus Mar: Cantant i compositora palafrugellenca que sempre proposa noves i originals aportacions, acompanyada d’un magnífic grup de músics. El 2011 va enregistrar “Vull tornar-te a veure” un CD amb temes exclusivament de Josep Bastons. El 27 de setembre, Neus Mar presentarà al Palau de la Música Catalana l’espectacle “Dones de sal”.

Peix fregit: Creat el 1974 per Josep Bastons manté l’essència del seu fundador amb un escollit repertori antillà i català. Els actuals cantaires han triat tres composicions de Bastons, entre elles d’una de les més populars “Mariner de terra endins”.

L’endemà de La Cantada
L’endemà de La Cantada, al mateix escenari de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell a la plaça del Port Bo, tindrà lloc el concert dins el marc de la programació del FESTIVAL ÍTACA.
 
Així, el diumenge 3 de juliol de 2022, a 2/4 de 10 de la nit es podrà gaudir del concert d’Andrea Motis.
 
Entrades a la venda a www.itacacultura.cat

Tota la informació a www.havanerescalella.cat

Amb la col·laboració de la