20 anys d’”Es Niu”.

18/10/2017

Es Niu celebra dues dècades d’una campanya gastronòmica que ha servit per recuperar i preservar un dels plats més genuïns i tradicionals de la nostra cuina.

Del 12 d’octubre al 5 de novembre, un total de 8 restaurants de Palafrugell ens tornen a oferir la possibilitat de degustar un dels plats més emblemàtics de la cuina local: Es Niu. En aquesta 20ena edició, els restaurants que participen a la mostra són: Restaurant L’Arc, Restaurant La Xicra i el Restaurant Pa i Raïm, de Palafrugell; el Restaurant El Balcó de Calella (Hotel Sant Roc), de Calella; el Restaurant Llafranc, el Restaurant Hotel Casamar i el Restaurant Terrassa Terramar de Llafranc; i finalment el Restaurant El Clot dels Mussols (Hotel Tamariu), de Tamariu.

Enguany, el menú de la campanya consta d’un vermut amb tres tapetes com a entrant, Es Niu, postres amb fruites de tardor, vins del celler Espelt, aigua i cafè, amb preus que oscil·len entre els 35 i els 40 euros, segons l’establiment.

Una de les principals novetats d’aquesta vintena edició és l’aposta per fer que Es Niu arribi a totes les cases de Palafrugell i rodalies que vulguin recuperar, o simplement provar, el sabor d’un dels nostres plats més tradicionals. Amb aquest objectiu, els restaurant que participen de la campanya enguany ofereixen la possibilitat que la gent s’endugui a casa racions preparades d’aquest plat exquisit.

El Niu és un plat molt antic, d’origen palafrugellenc, que en els seus inicis no s’hi posava carn. Es tractava d’un plat de quaresma i es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata. Amb el temps es va anar enriquint; els pescadors van afegir-hi sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i fins i tot salsitxes.

És un plat d’hivern, que les colles de surers de Palafrugell solien anar a menjar els dilluns a la barraca.La preparació d’aquest plat és molt llarga; és per aquesta raó que, habitualment, no es troba a la majoria de cartes dels restaurants, i en tot cas cal encarregar-lo. Per aquest motiu és important remarcar la col·laboració dels restaurants que ens ofereixen, un any més, la possibilitat de gaudir d’aquest plat excepcional.   

Com en edicions anteriors, amb el menú del Niu es tindrà una entrada gratuïta per visitar l’exposició temporal de la Fundació Josep Pla.

Podeu trobar més informació de la campanya a http://visitpalafrugell.cat/

Amb la col·laboració de la