El Racó de Pensar: Una auditoria no senyalitzada

29/07/2016

El Racó de Pensar és una secció amb la qual, des de l’IPEP, pretenem mirar-nos a nosaltres mateixos amb ulls crítics i incisius, fent un esforç per qüestionar, pas imprescindible per millorar, la nostra tasca diària com a gestors públics.

Com saben els nostres lectors i recordem a cada entradeta, El Racó de Pensar va néixer amb l’objectiu de ser (auto)crítics. En aquesta ocasió, però, la crítica ens ve en forma d’auditoria externa i independent: el RACC ha avaluat la senyalització d’orientació urbana de 7 municipis de la Costa Brava, entre ells Palafrugell.

Potser ho han llegit als diaris. El passat 26 de juliol molts mitjans de comunicació catalans van fer-se ressò de la nota de premsa enviada pel RACC i publicaven la notícia amb titulars negatius: “Auditoria del RACC alerta de la mala senyalització a la Costa Brava” o “Perduts a la Costa Brava” n’eren la tònica. D’altres feien llenya en el titular amb els municipis més malparats per l’auditoria. 

A l’IPEP, com no, van saltar les alarmes. No n’hi ha per menys, tenint en compte que tot just fa un parell d’anys es van acabar d’instal·lar les lames del nou pla de senyalització viària que varen tenir un cost de noranta mil euros –una quantitat molt inferior a la pressupostada en un primer moment, tot s’ha de dir.

Així doncs, nerviosos, obrim els diaris i, darrera dels titulars catastrofistes, les notes reals: dels 7 municipis estudiats, només dos, Blanes i Palafrugell, superen l’examen amb una puntuació superior a 60: 66,6 i 61,9 sobre 100 respectivament. Uff. O no? És una bona nota una qualificació inferior al notable quan fa tant poc temps que com a municipi has dedicat una no gens menyspreable quantitat de recursos en un nou pla de senyalització? Com sempre, hi ha qui veurà el got mig ple i qui el veurà mig buit.

La resposta, però, no ens la dóna la nota de premsa sinó l’informe complert, on s’especifiquen les deficiències trobades cas per cas i indicador per indicador. L’auditoria, feta entre els mesos de gener i febrer d’enguany, ha avaluat quatre aspectes principals: continuïtat de la senyalització, comprensió de la mateixa, visibilitat i manteniment. De les quatre categories, Palafrugell només suspèn en una, tot i que, segons els autors de l’estudi, és la més important: en continuïtat obtenim un 46,3% de nota. Això vol dir que quan un conductor troba una senyal per anar a alguna destinació important, aquesta no es manté al llarg de tota la ruta fins a arribar al punt final, fent que el conductor es pugui perdre pel camí. En el cas de Palafrugell no tenim prou ben senyalitzats els pols perifèrics. Traduït: una persona que des de Palafrugell o els seus nuclis vulgui agafar la c-66 o la c-31 per anar cap a Girona, Barcelona o França té força números de perdre’s pel nostre municipi. I no, podem assegurar que no es tracta de cap astuta argúcia per a fer quedar més temps al poble als nostres visitants.  

L’auditoria també ens mostra algunes mancances en el manteniment de la senyalització (ja s’està treballant amb l’empresa que va col·locar les senyals per a signar un contracte de conservació de les mateixes) o la disparitat de senyals diferents (cosa que s’explica pel fet que Palafrugell ha realitzat el pla de senyalització en dues fases; la primera, ja fa uns quants anys, va encarregar-se de la senyalització dels nuclis costaners, quan encara no existien els documents de referència publicats per la Generalitat sobre aquest tema els anys 2005 i 2010). També es critica que en certes lames es barregi la informació d’espais públics o d’interès general amb la senyalització d’espais privats com poden ser els allotjaments turístics. Separar ambdues senyalitzacions, elements públics i elements privats, és una de les recomanacions importants per tal de no generar confusions i distraccions innecessàries als conductors.

Des de l’IPEP creiem que totes aquestes recomanacions són fàcilment corregibles i de ben segur que ens hi posarem a treballar. Però més enllà d’això, com a poble, com a país, hem d’agrair que es facin aquest tipus d’auditories independents com la que ha fet el RACC. I no ho diem pel fet que haguem tret una “bona” nota en l’auditoria (si l’haguessin fet tres anys enrere, abans de l’execució del nou Pla de Senyalització, la nostra puntuació hauria sigut lamentable), sinó perquè tots hem de celebrar que les administracions també estiguem subjectes al control independent i crític per part de la  ciutadania. Així sí que, entre tots, farem un país millor. 

Amb la col·laboració de la