Del 16 d’Octubre i fins l’1 de Novembre es pot degustar Es Niu, un plat tradicional palafrugellenc molt antic, en 9 restaurants de Palafrugell.
Els restaurants que participen a la mostra són: Restaurant L’Arc, Restaurant La Xicra, i Restaurant Pa i Raïm de Palafrugell; Restaurant el Balcó de Calella (Hotel Sant Roc), de Calella; Restaurant Hotel Casamar, Restaurant Hotel Llafranc, Restaurant Hotel Llevant i Restaurant Hotel El Far de Llafranc i el Restaurant El Clot dels Mussols (Hotel Tamariu), a Tamariu.
Enguany, el menú de la campanya consta d’un vermut amb tres tapetes com a entrant, Es Niu, postres de poma, vins del celler Espelt, aigua i cafè, amb preus que oscil·len entre els 35 i els 40 euros, segons l’establiment. Com en anys anteriors, amb el menú del Niu es tindrà una entrada gratuïta per visitar la Fundació Josep Pla.
Un dels objectius d’aquestes jornades, que organitza l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell, és fer conèixer aquest plat als que encara no l’han descobert i, a la vegada, fer-lo més accessible als amants de la gastronomia tradicional.
El Niu és un plat molt antic, d’origen palafrugellenc, que en els seus inicis no s’hi posava carn. Es tractava d’un plat de quaresma i es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata. Amb el temps es va anar enriquint; els pescadors van afegir-hi sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i fins i tot salsitxes.
És un plat d’hivern, que les colles de surers de Palafrugell solien anar a menjar els dilluns a la barraca.